Afbeelding van AnderSS zijn - wereldautismedag ← terug

AnderSS zijn - wereldautismedag

"Het doet me pijn, dat ik niemand door mijn ogen kan laten kijken, dat ik mijn wereld niet echt kan delen.Je weet nooit wat de dag brengt, voorspelbaarheid is een saai gegeven. Maar zo wil ik wél heel graag leven. Niet alleen mijn wereld zit anders in elkaar, ook de jouwe vind ik elke dag eng en raar."

Vandaag is het wereldautismedag. Een van de 365 dagen in een jaar, met mensen zoals jij en ik, en toch net dat tikkeltje “AnderSS”.

Het klinkt bijna als een “verjaardag”, zo 1 keer per jaar ASS eens in de kijker zetten. Enerzijds goed dat de aandacht er extra op wordt gevestigd. Anderzijds…  Elk kind, jongere en/of volwassenen, die op een of andere manier met ASS dagelijks te maken heeft, kent elke dag zijn of haar ‘autisme-dag’. Wat maakt vandaag anders dan andere dagen?

Als auticoach krijg ik regelmatig kinderen en jongeren over die vloer, die vragen hebben over hun “anders” zijn. Vaak onuitgesproken, omdat ze er zelf geen woorden aan kunnen geven. Emoties die ze niet herkennen of begrijpen, eveneens niet bij zichzelf. Laat staan er woorden aan geven in hun hoofd, en deze dan ook nog eens durven uiten naar de buitenwereld toe. Sociale omgang met klasgenootjes die vaak moeilijker verloopt, er niet écht bij horen. Een angst- of agressiebom die ontploft, als de input van prikkels en de verwerking ervan te groot wordt.

Ouders, broers en zussen, die met dat “anders” zijn moeten leren omgaan. Scholen die op zoek zijn naar meer ‘op maat van het kind werken’.

Hoe het ook zij, die "vreemde eenden in de bijt” zijn stuk voor stuk uniek. En ik heb met elk van hen supergraag te doen!

Als ik de bril van ASS opzet, en samen met hen onze wereld bekijk, sta ik soms versteld van de dingen die ik dan wél (terug) kan zien, voelen, horen, ruiken, proeven. Het helpt me zaken relativeren, waar ik me soms toch druk om maak…

Op deze wereldautismedag wil ik dan ook expliciet een dikke dankjewel uiten aan alle mensen met ASS, of zij die samen leven met iemand met ASS.  Jullie maken het leven zoveel boeiender! Geef nooit op!

Ben je anders dan een ander? Ja natuurlijk, jij bent jij!
Want je bent apart geschapen, uit een ander hoopje klei.

Kijk gerust eens in de spiegel, naar het kunstwerk dat je bent!
Jouw gezicht, lichaam en leden. Jouw karakter, jouw talent.
 
Zie je wel, je bent een wonder. Niets aan jou is saai of grijs.
Wees maar jij, en blijf bijzonder! Zing gewoon je eigen wijs.

 

Katrien Peters