“Mijn kind is precies altijd in zijn hoofd bezig.” Een uitspraak die ik menig ouder vaak hoor zeggen. Nieuwsgierig vraag ik hen dan of hun kind, in hun ogen, nog écht tot ontspanning kan komen. En hoe dan… “Ah, hij kan écht tot ontspanning komen als hij aan het gamen of aan het you-tuben is.” hoor ik ouders vervolgens vol overtuiging zeggen. “Maar we beperken dit wel tot max 2 uur per dag.”…
We leven in een drukke maatschappij, waar alles snel moet gaan, goed georganiseerd moet lopen, efficiënt moet zijn. Waar mama en papa steeds meer nood hebben aan ‘op adem kunnen komen’. Leve de computers, tablets en spelconsoles! Ouders en kinderen tevreden: stilte in huis, RUST!
Ouders menen dan ook dat dit alles hun kind echt kan ontspannen, tot rust brengen. Maar de radertjes in het hoofd blijven draaien, de concentratie ligt volledig in het virtuele spel. De rest van het lichaam hangt in de zetel of stoel, en ja, af en toe is er beweging waar te nemen… Het lichaam bouwt spanning op samen met het spelverloop, het monster moet worden verslaan, het springen op het platform moet lukken… Helaas kan die opgebouwde spanning niet tot uiting komen, uit het lichaam geraken… Is dat dan écht ont-spannen?
Buiten spelen... het is zo immens belangrijk voor de ontwikkeling van een kind! "Gezond zijn" is meer dan "niet ziek zijn". Gezond zijn is je goed voelen, zowel sociaal, emotioneel als fysiek. Zintuiglijke ervaringen zijn onontbeerlijk voor een gezonde ontwikkeling. Door denken, voelen, proeven, ruiken en horen leren kinderen zichzelf kennen, en worden herinneringen opgebouwd die in hun latere volwassen leven nog goed van pas kunnen komen m.b.t. psychisch welzijn.
Kinderen vinden het vooral fijn om te fietsen, bewegen, buitenspelletjes te doen, verstoppertje te spelen en naar een speeltuin te gaan. In contact komen met andere kinderen vergroot daarenboven de sociale vaardigheden.
Ga ook eens naar een plek waar je kind kan spelen met zand, water en takken, of boomstammen waar je op kunt klimmen. Op zo’n plek kunnen kinderen hun fantasie goed gebruiken. Het moet niet altijd een attractiepark zijn, of een plek waar een prachtig ‘voorgekauwd’ aanbod aan speelgoed is.
Kruip eens in de huid van een schatgraver, een avonturier, of een sporenzoeker. Maak zelf een eigen blote-voeten-pad. Bedenk kleine voel- en proef- en luisteropdrachtjes in de natuur.
En vooral... probeer ervan te genieten!