Afbeelding van Waarom vervelen geen probleem is! ← terug

Waarom vervelen geen probleem is!

Vervelen ‘ouderwets?

Vervelen lijkt iets van vroeger. In een wereld met smartphones, tablets en computers lijkt het haast onmogelijk om je te vervelen. Veel ouders zien vervelen ook als een probleem, als iets dat moet worden opgelost. Maar wist je dat vervelen juist helpt bij de persoonlijke ontwikkeling?

Misschien leefden de mensen vroeger niet zo snel als wij. Als je eens naar “De witte van Zichem” of andere ‘kaskrakers uit de goeie ouwe tijd’ kijkt, lijkt het of alles in slow motion wordt afgespeeld. Iedereen, ook kinderen en jongeren, leeft nu een gejaagder leven: (veel) meer doen in minder tijd. Dus vervelen, bestaat dat dan nog wel?!?

Toch lijkt het of we nooit écht tijd besparen. Want als er tijd over is, zouden we het direct willen opvullen met iets nieuws. En zeker voor onze kinderen, want die verveling zorgt voor verveeld gedrag, en dat kan of mag natuurlijk niet!

Vervelen is géén probleem…

Door het drukke leven, vol activiteiten (zelfs in de vakantie!) is er geen “afremtijd”, tijd waarin je je kunt vervelen. Tijd voor jezelf, waarin je kunt nadenken, dromen, spontane ontmoetingen, lezen, wandelen, rusten, ruzie maken, …

Een kind of jongere die zich verveelt, weet niet wat te doen. Maar het is juist het moment waarop ze niets doen, dat ze simpelweg zijn wie ze zijn. De hersenen krijgen ruimte om te kalmeren, waardoor ze kunnen ervaren wie en wat ze werkelijk zijn. En opnieuw kunnen fantaseren, dromen, plannen maken,… waardoor vaak het spel ook spontaan terug op gang komt.

Verveling is een onderdeeltje van persoonlijke ontwikkeling

Misschien is het als ouder – en als kind zelf – een kwestie van doorbijten… Maar een kind of jongere leert uit verveling zoveel:

  • langzamer te leven
  • leren zich niet schuldig te voelen als ze eens niets doen of moeten doen.
  • niet bang zijn om iets te missen (in dit facebook-tijdperk)
  • leren tijd te vinden en te appreciëren, wat in het latere leven onontbeerlijk is om rust te vinden
  • nieuwe ideeën tot stand laten komen
  • leren “nee” zeggen, want “ja” kost meestal tijd

Verveel je maar eens lekker!

Duik in het gevoel, en kijk wat er gebeurt. Verveling maakt een kind of jongere kalmer, creatiever en gelukkiger. Je verzetten tegen verveling maakt het alleen maar erger.