Ik als moeder moest toch zorgen voor genoeg afwisseling, boeiende activiteiten, kortom een vakantiegevoel...Dit jaar verliep het enigszins anders….
De waarheid komt uit een kindermond. Het “invullen” van het verlanglijstje liep allesbehalve vlot. Integendeel. Er kwamen wel enkele zéér verrassende antwoorden op het papiertje te staan.
“Ik vind dit samen doen al fijn! Ik weet niet goed wat ik nog zou willen, ik heb al genoeg. Alle barbies, games en lego-steentjes in de wereld kunnen niet op tegen de tijd die ik met mama en papa kan doorbrengen.”
“Uitstappen in groep, op reis gaan. Pffff. Hier kunnen we toch ook zwemmen en spelen SAMEN? Maakt niet uit, als we maar samen dingen doen.”
“Ik wil ook eens ‘niets’ (moeten) doen, gewoon thuis zijn bij jullie.”
Bergen speelgoed maken mijn kroost blijkbaar niet “gelukkig”, hopelijk wél “blij”.
Een studie van Unicef over het mentale en materiële welzijn van kinderen komt tot hetzelfde besluit… Niets maakt kinderen zo gelukkig als tijd doorbrengen met hun grote helden: mama én papa.
Je maakt een kind blij met een cadeautje, maar dat is een effect op korte termijn dat geen bijdrage levert tot de algemene tevredenheid van een kind. Zo kan je een kind ook gelukkig maken door het niet blij te maken. Dus ook eens “neen” zeggen. Als kinderen iets niet krijgen, leren ze immers omgaan met gevoelens als frustratie, en op termijn draagt dat bij tot hun geluk.'
Uit het onderzoek van Unicef blijkt dat kinderen wel degelijk belang hechten aan speelgoed, chique games en toffe kleding. Maar ze zien die spullen vooral als iets nuttigs, of goed voor hun sociale status. Niet als een geluksbrenger.
Stel dat je je kind de keuze zou geven:
Elke dag ’s ochtends om 8 uur (zij het niet vroeger) naar de speelpleinwerking of buitenschoolse opvang gebracht worden? Of samen met de ouders zich rustig klaar maken voor het werk en de eigen dagactiviteiten, maar daarvoor ook echt tijd nemen? Voor een kind is die keuze snel gemaakt.
Vraag jezelf eens af hoe je later door je kinderen gezien wil worden: als Sinterklaas of supermonitrice, of als de ouder die samen met zijn kind in de tuin werkte? Alles begint bij een bewustmaking: je kan alleen opvoeden als je er tijd voor maakt.
Tijd is inderdaad een schaars goedje in deze huidige maatschappij, zelfs in de vakantiemaanden. Iedere ochtend moeten tasjes gemaakt worden, kleren aangetrokken en boterhammen gesmeerd. Maar een lunchpakket maken terwijl ze wat kunnen praten met mama of papa, ook dat is ‘tijd doorbrengen’.
En ja hoor, we maken zeker nog daguitstappen, er staat een reisje op de planning, en ze krijgen ook wel eens iets extra in de winkel. Maar toch denk ik aan het moment van het invullen van het verlanglijstje…
In plaats van meteen aan het eten te beginnen en mijn e-mails te controleren, ga ik met de kinderen samen zitten en de dag en het verdere verloop van de avond bespreken. Samen ruimen we de kamers op, waardoor we langer samen in het zwembad of op de trampoline kunnen spelen.
Het voordeel van tijd is dat je ze kan kopen, en voor een kind hoeft dat zelfs niet veel te zijn!